Vignes et vallées

 

Tussen de zee en bergen

De valeien in de Hérault, die hun naam hebben gegeven aan het departement; ontstaan op de Berg Aigoual temidden van Cévennes. De vallei doorkruist een hele reeks prachtige en gevarieerde landschappen. Beginnend bij massieve rotsformaties bedekt met eikenbomen, vervolgens doorlopend door dalen die de wijngaarden en olijfbomen beschermen om uiteindelijk voorbij het kreupelhout de Middellandse zee te ontmoeten. De vallei heeft soms zeer nauwe schilderachtige kloven. Afgewisseld door grote en kleine overgangen. De grote aantallen toeristen die de Hérault bezoeken vermaken zich prima in deze wilde en behouden natuur door te relaxen of juist te gaan kanoen of kayaken. Als je gaat kanoen of kayaken op de rivier moet je zeker niet vergeten om de schilderachtige dorpen te bezoeken.

Minerve begint in het wilde kreupelhout van Pardailhan, een panorama op een grote vlakte van Languedoc, die de wijngaarden van Saint Chinian vergroten. Nauwe steegjes, overschaduwde pleinen , Olargues, Vieussan en Roquebrun, deze mooie dorpen zijn zeer zeker een bezoek waard.

Gelegen tussen de Middellandse Zee en bergen, ligt Saint-Chinian in de groene vallei van Vernazobres, in het zuiden gedomineerd door rotsen en in het noorden door de uitlopers van de Cévennes. Wanneer je aankomt over de col de Fontjun, zal je je verbazen over het prachtige panorama dat zich voor je uitstrekt: de bergen van de Grage en het voorgebergte van de Caroux.

Saint-Chinian, de belangrijkste stad van de streek was vroeger een industrieel dorp. Het is gesticht in het jaar 780 door religieuzen die de vallei Vernazobres ontgonnen en de welvaart van Saint-Chinian zekerstelden door de aanleg van wijngaarden. De gemeente vertegenwoordigde de markt van de Haut-Pays, waarnaar de herders afdaalden met de wol van hun schapen die gesponnen werd in fabrieken die nu verdwenen zijn.

Streekproducten

De kwaliteit van z'n microklimaat en de diversiteit van z'n grondgebied stelden Saint-Chinian in staat om een scala aan gereputeerde A.O.C. wijnen te ontwikkelen. In het noorden klampen de wijngaarden zich vast op de schistes die zij de bossen en everzwijnen betwisten; hier worden gulle, fruitige, soepele wijnen geproduceerd. In het zuiden strekken ze zich uit op kleiachtige kalkgronden en een mozaïek van kleine landstreken, en brengen krachtige, karakteristieke wijnen voort.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Mooie wandelingen leiden u langs de kapel van de Notre Dame van Nazareth die op de rots van de Corne ligt in Pierre-Morte in de Malibert-vallei. Tijdens uw wandelingen kunt u de Capitelles bewonderen, stenen hutjes die vroeger beschuttig boden aan herders. U zult genieten van het mooie orgel uit de 18de eeuw dat op de monumentenlijst staat en waarop 's zomers talrijke orgelconcerten gespeeld worden.

Bron: leguide montpellier.com

Terug