De Monts d'Orb

 

Een karakter caussenard

De Bergen van l' Espinouse lijken wel rug aan rug geplaatst, tussen bremmen, heide en tamme kastanjes, waardoor het dorpje Saint Gervais sur Mare geniet van zijn ligging in de buurt van de Middellandse zee: alleen de bergpas van de dertien winden of de geplante steen scheiden het nog van de thermale zachtheid van Lamalou les Bains à Graissessac, waar de herinnering aan de rijke tak van de boerenmijnwerkers die steenkool beheerden behoudt. Aan de bron van de rivier de l' Orb, niet ver van het middeleeuwse dorp van Ceilhes et Rocozels, geven heidenvelden en weiden aan het landschap het karakter "caussenard". Langs het meer d'avène, door het hoge dal stroomt de rivier vervolgens Bédarieux in, ingetogen of onstuimig, de rivier vervolgt zijn weg tussen wijn- en boomgaarden. Achter de top van Tantajo, tegenover de vlakte van Languedoc, verschijnen de beroemde wijngaarden van Faugères.

De vallei de l'Orb is gevormd door een bocht richting het zuiden op het niveau van Tarrassac op zo'n 15 kilomter van de Lamalou les Bains. Vanaf hier begint de l'Orb zijn afdaling richting de middelandse zee en doorkruist typische mediteraane landschappen met kleine zonovergoten terassen vol druivenvelden. Als je de D14 blijft volgen door de vallei, kom je aan in het dorp Roquebrun, waar de zachtheid van het klimaat heeft gezorgd dat verschillende vegetatie zich hebben aangepast. Je moet je voorstellen: een middellandse zeetuin vol met zuidelijke cactussen voor amateurs terwijl de zeer talrijke cactussen in de middellandse zeetuin worden gekweekt...


Het kuuroord Lamalou les Bains gelegen op zo'n vijftien kilomters vanaf Bains d'Avène is meer toerischtisch met zijn thermale bad. Het dorp beschikt over een grote hoeveelheid verblijfsaccomodaties en winkels. Je kunt hier even heerlijk tot rust komen voordat je verder reist naar het noorden door het Parc Régional du Haut Languedoc of naar het zuiden door de vallei van de l'orb richting Roquebrun.

Source:leguide montpellier.com

Terug